Zdrowie i uroda

Naturalne owoce i warzywa – najlepsze źródło wartości odżywczych

Każdy człowiek każdego dnia musi zapewnić swojemu organizmowi minimalną dawkę tzw. referencyjną. Mało osób jednak zdaję sobie sprawę, że wartości odżywcze owoców i warzyw są owszem wysokie, jednak wymagają regularnego spożywania, z możliwie jak najczęstszymi wymianami smaków (np. w sałatkach). Odpowiednia dawka minerałów i witamin stanowi bardzo ważny aspekt życia – wpływa ona bowiem nie tylko na nas samych, ale również na rzeczywistość. Powszechnie wiadomo, że człowiek zdrowy wykazuje dużo większą aktywność, a tym samym mocniej uczestniczy w świecie, który go otacza.

Istotne różnice w kwestii jakości warzyw

Jeszcze niedawno, przechadzając się wzdłuż wiejskich uliczek, można było ujrzeć bądź usłyszeć różne zwierzęta, niezbędne wówczas dla gospodarstw rolnych. Nie da się ukryć, że we współczesnej Europie stopniowo spada liczba krów, świń czy koni. Wynika to prawdopodobnie ze zwyczajnego braku opłacalności (w przypadku pojedynczych zwierząt). Współczesny świat jest nastawiony na produkcję masową, co łatwo zauważyć choćby na przykładzie kur. Wielkie fermy dostarczają każdego dnia ogromne ilości pożywienia, które, hermetycznie pakowane, lądują na regałach sklepowych, o czym pisał też portal internetowy kreatywna.pl.

Na szczęście, kondycja rynku warzywnego nie została w pełni zdominowana przez wielkie, sfaktoryzowane koncerny, dzięki czemu możemy jeszcze gdzieniegdzie nabyć w pełni naturalne produkty, np. cebule, czosnek, jabłka, pomidory bądź ogórki. Warzywa, które dojrzewały naturalnie w ziemi, znacznie różnią się od tych produkowanych w szklarniach, nastawionych bardziej na ilość, niż jakość. Wynika to z kapitalistycznego ukierunkowania świata, przeplatanego różnorakimi normami, które, chcąc-nie chcąc, często ograniczają możliwości. Szczególnie widoczne jest to właśnie w przypadku żywności.

Uciekając od GMO, czyli gdzie szukać naturalnych produktów?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, że żywność dostępna na rynku to głównie żywność genetycznie modyfikowana, istnieją miejsca, w których bez większych problemów możemy nabyć naturalnie wyhodowane owoce lub warzywa. I to często nawet w ilości hurtowej.

Czytaj także: Od jutra obowiązują nowe przepisy unijne o znakowaniu żywności – teraz dotyczą również cateringu dietetycznego

Zdecydowanie najpopularniejszym i ogólnodostępnym miejscem, w którym powinno się rozpocząć poszukiwania naturalnego jedzenia, jest plac targowy. Tam lokalni sprzedawcy rozkładają swoje stragany, prezentując szeroką ofertę warzyw i owoców z własnych upraw. Bez wątpienia, liczba takich handlarzy wskazuje na fakt, że odnalezienie w pełni naturalnego produktu jest możliwe. Wymaga jedynie wprawionego oka i znajomości różnicy pomiędzy towarem naturalnym, a genetycznie zmodyfikowanym.

Istnieje również bardzo dużo firm, które zajmują się sprowadzaniem warzyw i owoców od lokalnych producentów. Bazują one jednak na dużych zamówieniach, co dyskwalifikuje je w przypadku jednorazowych zakupów. Niemniej, liczba placów targowych – choć nieduża – zawsze będzie wystarczająca, aby odnaleźć sprzedawców naturalnych warzyw i owoców, które znacznie poprawią kondycję nie tylko potraw, ale również ciała, ducha i umysłu.

Źródło: infoss

Previous post

Czy zdrowy uśmiech pomaga w życiu?

Next post

Chlorella - największe zalety najzdrowszej algi